Mor Lahana turşusu nasıl yapılır ?

Mor lahana turşusu tarifi sizler için hazırladık..

Bahar aylarının yaklaşmasıyla lahanalar tam olgunluğuna ulaşır ve turşuluk kıvama gelir. Yaz mevsiminde afiyetle tüketmek için mor lahana turşusu nasıl yapılır inceleyelim.

Mor lahana turşusu için gerekli malzemeler:

  • Mor Lahana
  • Sirke
  • Limon tuzu
  • Kaya tuzu
  • Havuç veya kapya biber
  • İsteğe bağlı sarımsak

Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Mor lahana sarmalık değil turşuluk olmalı. Lahana öncelikle ortadan ikiye bölünür sonra da o yarım lahanalar da ikiye bölünür. İnce olarak kıyılmış olan lahanalar turşu olduğunda eriyebiliyor. Bu nedenle bira büyük parçalar halinde kalması daha iyidir.

Çeyrek çeyrek yaptığımız lahanaları elimizle veya yine bıçak ile istediğimiz büyüklükte parçalıyoruz. Kök kısmını kesinlikle atıyoruz çok sert oluyor. Parçaladığımız lahanaları geniş bir süzgeçte güzelce yıkayıp süzülmeye bırakıyoruz.

Beş litrelik bir turşu kabı için gereken malzemeleri belirteceğim. Orta boy bir lahana için yaklaşık 5 litrelik bir kavanoz gerekir. Kavanozun içerisine fazla boşluk kalmayacak şekilde lahanaları bastıra bastıra yerleştirin. Kavanozun yarısına geldiğinizde sarımsak, kapya biber veya havuç ekleyecekseniz bunları ekleyin. Tekrardan lahanaları düzenli şekilde yerleştirin. En üst kısmını tekrardan sarımsak veya havuçları koyun. 5 litrelik bir kavanoz için; bir tatlı kaşığı limon tuzu, 1 su bardağı sirke, yarım su bardağı kaya tuzu kullanılır. Tüm bu malzemeleri de ekledikten sonra turşu kavanozunu iyice kapatın ve ters çevirin.

mor lahana turşusu
mor lahana turşusu

Bir gün boyunca bu şekilde kalması gerekiyor. En üst kısma koyduğumuz malzemeler yavaş yavaş lahanalar ile birleşecek. Ve havalı olan lahanalar suyunu salarak küçülmeye başlayacak. Bir gün sonra kavanozun üst kısmında bir boşluk oluşabilir. Tekrardan su ekleyerek ürünlerin hava ile temasını engelleyin. 1 gün sonra bu işlemi yaptığınızda kapağı sıkıca kapatın ve karanlık kuru bir ortamda olgunlaşmaya bırakın. 15 gün sonra lahana turşusu yemeğe hazır olacaktır.

Kıtır kıtır mor lahana turşusu nasıl yapılır?

Lahanaları kesme ve yıkama işleminden sonra yarım su bardağı salamura tuz ile ovarsanız turşu daha lezzetli olur ve erime olmaz.

4 litre Turşuya ne kadar sirke ve tuz koyulur?

Turşu yapımında sirke ve tuz oranı sabittir aslında. 1 lt su için 1 çay bardağı sirke, 3 yemek kaşığı salamura tuz konur. Limon tuzu ekleyenler için 1 çay kaşığı yeterlidir.

Turşuluk mor Lahana nasıl olur?

Lahana ya turşuluk olur ya sarmalık olur. Sarmalık olan lahana düzenli büyümüş yaprakları damarsız kök kısmı basık olur. Turşuluk lahana ise damarları daha kalın olur. Bütün görüntüsü top gibi yuvarlak olur. Yassı değildir. Eğer kararsız kalırsanız pazarda veya manavda ilgilenenler bunu bilirler. Sorup öğrenebilirsiniz.

Turşu yaparken nasıl sirke kullanılır?

Turşu yaparken her tür sirke kullanılabilir. Ama en lezzetli turşular üzün sirkesi ile yapılır. Bunun yanında elma sirkesi, beyaz sirke veya ev yapımı sirkelerle de turşu yapmak mümkündür.

Sağlıklı mor lahana turşusu nasıl yapılır

Evde yapılan ve doğal ürünler kullanılan her turşu oldukça sağlıklıdır. Bembeyaz çıtır çıtır bir lahana turşusu için çeşme suyu yerine hazır su koyulmalı. Hazır su olmaması durumunda kaynamış ve soğutulmuş su koyulabilir. Sirke tuz oranı oldukça önemlidir. Fazla tuz koymak lahanaları eritir. Fazla sirke koymak da kötü bir koku oluşmasına neden olur. Lahana uzun süre beklediğinde koku yapan bir sebzedir.

Bu nedenle turşu olduktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Karanlık ve oda ısısındaki yerde beklemeye devam ederse kötü koku oluşur ve erimeye başlar. Bir nevi fermente olmaya devam eder. Ama buzdolabında uzun süre ilk olmuş çıtır halinde kalır ve olgunlaşma durur. Ayrıca mor lahana çorba tarifi yakında sitemizde olacak. Bu yazımızda sizlere enfes mor lahana turşusu tarifi verdik. Afiyet olsun..

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu