Tam Kıvamında Geleneksel Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarhana çorbasının ana malzemesi olan toz tarhana, prebiyotik besleyen fermante bir gıdadır. Bu nedenle çok faydalıdır. Hem mevsiminde olan doğal ürünler ile yoğurulur hem uzun zaman kurutularak bir çok yararlı bakteri oluşumunu sağlar. Güzel kıvamlı tarhana çorbası nasıl yapılır tarif edelim…

Geleneksel lezzetli bir tarhana çorbası yapmanın püf noktaları

Atalarımızdan bize miras kalan, Anadolu’nun en güzel yemeği tarhana çorbası. Bir çok faydasının var olmasının yanı sıra lezzeti de oldukça iyidir. Eskilerden günümüze gelen tarhana çorbası zaman içinde farklı yorumlanmış. Geleneksel tarhana çorbasının lezzeti yapım aşamasından gelir. Çok iyi bekletilmiş ve malzeme olarak oranlı yoğurulmuş tarhana daha lezzetli olur. Geleneksel tarhana nerede bulunur derseniz size Uşak ili diyebiliriz. Uşak şehri tarhanası ile meşhurdur.

Tarhana çorbası yapmanın püf noktaları
Tarhana çorbası yapmanın püf noktaları

Lezzetli tarhana çorbası yapımı için öncelikle toz tarhanayı suda bekletmek önemlidir. İçerisinde koyduğunuz yağ lezzeti en çok etkileyen faktördür. Tereyağı kullanarak yaparsanız çorbanızda köy kokusunu duyarsınız. Ayrıca geleneksel tarhana çorbasında sarımsak önemli bir faktördür. İlk kaynamadan önce içine ekleyebilirsiniz. Veya tabaklama aşamasında dövülmüş sarımsağı sulandırarak eklersiniz.

Tarhana çorbası nasıl yapılır? Tarhana çorbası tarifi

Tarhana çorbası yapmak için gerekli malzemeler şunlardır;

  • Toz tarhana
  • Yağ (sıvı yağ, margarin, tereyağ)
  • Salça
  • Tuz
  • Tercihen nane ve pul biber

Malzemelerinizi hazır ettikten sonra aşağıdaki aşamaları sırasıyla takip edin;

  1. Toz tarhana öncelikle bir kase içinde suda bekletilir. Bazen pişme esnasında sert kalan tarhana taneleri olabiliyor bu nedenle 15 dakika falan önceden suda bekletmek faydalı. Su sıcak olmamalı.
  2. Tarhana çorbası miktarını yemek kaşığı ile ayarlayabilirsiniz. Silme 1 yemek kaşığı toz tarhana 1 kase çorbaya denk gelir. 4 kişilik tarhana yapmak için 4 kaşık silme tarhana ıslatın. Tarhana ıslanırken diğer tarafta tencereyi orta şiddetli ateş üstüne koyun.
  3. İçerisine kullandığınız yağı ekleyin. Sıvı yağ kullanıyorsanız yarım fincan yeter. Katı yağ kullanıyorsanız 1 yemek kaşığı yeter. Yağdan hemen sonra salçayı ekleyin ve hızlı bir şekilde karıştırın. Salça bütün olarak kalmamalı. Yağ ile karışıp rengini salmalı. Nane ve pul biber eklenecekse bu aşamada eklenmeli. İstediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz.
  4. Salçayı yakmadan ardından hemen ıslattığınız tarhanayı ekleyin. Devamında yine 1 kaşık tarhanaya 1 kase su tekabül edecek şekilde su ekleyin. Su sıcak olmamalı tarhana toplaşır. Dört kişilik çorba için 4 kase su ekleyin.
  5. Çırpıcı veya kaşık ile yavaş yavaş karıştırın. Tarhana çorbası yaparken kaynayıncaya kadar başından ayrılmayın. Toz bir ürün olduğu için birbirini tutar ve top top olur. Orta ateşte pişen çorba kaynama esnasında yanlardan kabarır ve ortaya birikmeye başlar. Taşırmadan hemen kapatın. Tarhana çorbasına limon sıkılmaz. Afiyet olsun.

Sütlü tarhana çorbası nasıl yapılır?

Tarhana çorbasına süt eklemek bazı yörelere özgü bir alışkanlıktır. Her bölgede veya her ilde bilinmez. Tarhananın keskin tadını biraz yumuşatmak için mi yapılır, lezzet adına mı yapılır bilinmez. Süt ekleme işlemi genellikle sonradan yapılır. Tamamen pişmiş, yapım aşamaları bitmiş olan tarhana çorbası tabaklara koyulur.

Sofraya tarhana çorbasının yanında bir cezve içinde ısıtılmış süt gelir. Bir kase tarhana çorbası için ortalama 3-4 yemek kaşığı süt eklenir. Yani çorbaya tereyağı eklemek gibi düşünün. Bir çorbacıya gittiğinizde çorbanın üzerinde bir tabaka yağ görürsünüz. Sütlü tarhana çorbasının süt olayı da o şekilde işliyor. Sonradan üzerine sos misali ekleniyor.

Pürüzsüz tarhana çorbası nasıl yapılır?

Tarhana çorbasının pürüzsüz ipek gibi olması için önceden ıslatma işlemi yapılmalı. Yapım aşamasında iyi elenmeyen toz tarhana sert olur ve ne kadar kaynatırsanız kaynatın bir anda o sertliği yok edemezsiniz. Önceden ıslatma işlemi birinci püf nokta. Diğer püf noktası ise orta ateşte pişmesi ve devamlı karıştırılması. Tarhana toplanmaya elverişli bir gıda maddesi 1 dakika bile başından ayrılırsanız toplanır. Ayrıca toz tarhana bile olsa devamlı karıştırmak homojen bir karışım elde etmenizi sağlar. Bu nedenle tarhana çorbası kaynama noktasına gelene kadar yavaş yavaş devamlı karıştırılmalı.

Pürüzsüz tarhana çorbası
Pürüzsüz tarhana çorbası

Tarhana çorbası kış aylarında bol tüketilmesi uygundur. Hastalıklarda korunmamıza çok faydası vardır. İçerisindeki vitaminler bir antibiyotik görevi sağlamaktadır. Çocuklarınız hazır mamayı bıraktıktan sonra onlara düzenli olarak bu çorbayı yedirilmesi uygundur. Tarhana alırken organik olmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Mis gibi tarhana çorbasının yanına gidecek düşük kalorili ve lezzetli bir salata keşfetmeye hazır mısınız? Hemen Besleyici Bir Diyet için Sağlıklı ve Lezzetli 6 Salata Tarifi başlıklı yazımıza göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu