Ketojenik Diyet Nedir ve Uygulanma Yöntemleri Nelerdir?

Ketojenik diyet hakkında bilmeniz gerekenleri bir araya toparladık

Ketojenik diyet, yüksek yağ alımıyla birlikte düşük karbonhidrat ve düşük sayılabilecek protein içeren bir beslenme programıdır. Temel amacı, vücudun enerji kaynaklarını değiştirmektir. Bu diyet planı, ketosise adı verilen bir duruma sokarak vücudun yağ moleküllerini enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlar. Bu nedenle, yağ yakımını hızlandırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak, bazı olumsuz yan etkileri de olabilir.

Ketosise Nedir?

Normalde vücudumuz glikozu ana enerji kaynağı olarak kullanır ve karbonhidratlarla glikoz alırız. Örneğin, patatesteki nişasta glikozdan oluşur. Glikoz molekülleri kas ve karaciğerimizde depolanarak glikojen olarak kullanılır. Depolanan glikojen, enerji ihtiyacı olduğunda glikozlara dönüştürülür ve kullanılır. Ancak, karbonhidrat tüketimimizi sınırlarsak, depolar belli bir süre sonra tükenir ve vücut farklı bir enerji kaynağı aramaya başlar.

Bu durumda vücut, ketosis adı verilen bir sürece girer ve enerji üretmek için ketonları kullanır. Karaciğer, yağ moleküllerinden ketonlar üretir ve vücut ve beyne enerji sağlarlar. Beyin doğrudan yağ moleküllerini kullanamaz, ancak ketonları veya glikozu kullanabilir.

Ketojenik Diyeti Nasıl Uygulamalısınız?

Keto diyet, belirli makro besin ayarlamalarını içeren bir diyet sistemidir. Ketosise girmek için gerekli olan makro besin yüzdeleri şunlardır:

  • %10 veya daha az karbonhidrat (En az seviyelerde)
  • %15-25 protein (yüzde 25’i geçmemeye özen gösterin)
  • %60-75 yağ

Karbonhidrat yüzdesi, ketosise girmek için ideal olarak 50 gramın üzerinde olmamalıdır. Ancak, gerektiğinde karbonhidrat yüzdesi daha da düşürülebilir.

Ketojenik diyet
Ketojenik diyet

Ketojenik diyet sadece bir sistemdir ve yine de ana beslenme parametrelerine uymak gereklidir. Kilo vermek istiyorsak, yaktığımızdan daha az kalori almalıyız. Aynı şekilde, kilo almak istiyorsak, yaktığımızdan daha fazla kalori almamız gerekir. Keto diyet sırasında protein sınırlandırılsa da, kas geliştirmek veya korumak istiyorsak, ihtiyacımız olan proteini almamız gerekir.

15 Günlük ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik diyetini uzmanlar ve diyetisyenler tarafından 3 ile 7 gün yapılmasını uygun bulmaktadırlar. Sizler için 15 günlük ketojenik diyet listesi hazırladık.

  • 1.Gün: 2 adet haşlanmış yumurta ve salata
  • 2. Gün: omlet ve 1 bardak süt
  • 3.Gün: mangalda köfte ve çoban salata
  • 4.Gün: 2 yumurtalı omlet taze sıkılmış portakal suyu
  • 5.Gün: ıspanak broni 4 yumurtalı
  • 6.Gün: ızgara balık salata
  • 7.Gün: Tereyağlı omlet
  • 8.Gün: tavuk ızgara meyve
  • 9.Gün: yağsız bonfile salata
  • 10.Gün: mangalda 1 porsiyon kanat su
  • 11.Gün: haşlanmış hindi göğsü salata
  • 12.Gün: Salamlı tereyağlı omlet 1 bardak süt
  • 13.Gün: brokoli çorbası haşlanmış patates
  • 14.Gün: 300 gram yağsız dana eti kaşık salata
  • 15.Gün: mangalda mantar 2 adet yumurta
7 günlük ketojenik diyet listesi
7 günlük ketojenik diyet listesi

7 Günlük ketojenik diyet listesi

7 günlük ketojenik diyet listesiyle kolay ve hızlıca kilo vermek mümkündür. Kilo vermek isteyenlerin en çok tercih ettiği diyet programlarından biridir. Protein alma konusunda oldukça zengin bir diyettir. Karbonhidrat alım konusunda aynı şeyleri Malesef söyleyemeyeceğiz.

Sizler için hazırladığımız 7 günlük ketojenik diyet listesi ile, haftada 5 kilo grama kadar kilo vermeniz mümkün olacaktır.

1.Gün

Sabah: 1 tabak yağlı yoğurt, 2 adet haşlanmış organik yumurta
Öğle: etli sulu yemek 1 bardak su
Aksam: 250 gram kırmızı et yeşillik salatası

2.Gün

Sabah: 1 bardak şekersiz çay 2 dilim yağlı peynir 3 adet ceviz içi
Öğle: sade et döner domates salatası
Akşam: bol sebzeli çorba haşlanmış karnı bahar

3.Gün

Sabah: sade kahve 3 dilim avokado 5 adet zeytin
Öğle: 7 adet tereyağlı köfte tam yağlı yoğurt
Akşam: mantar sote salata

4.Gün

Sabah: 2 adet organik yumurta 1 bardak tam yağlı süt
Öğle: zeytinyağlı brokoli salatası tavuk çorbası
Akşam: Haşlanmış ıspanak yoğurt

5.Gün

Sabah: 6 dilim pastırma 2 dilim peynir
Öğle: ton balığı yanında bol salata
Akşam: patates yemeği yoğurt

6.Gün

Sabah: şekersiz çay tam yağlı kaşar peyniri tereyağlı ekmek
Öğle: meyve salatası 4 adet ceviz
Akşam: fırında balık, yanında salata

7.Gün

Sabah: 3 yumurtayla tereyağlı omlet, süt
Öğle: haşlanmış lahana
Akşam: beyaz pirinç pilavı, ayran

Ketojenik Diyetin Faydaları

Ketojenik diyet, tıbbi amaçlar üzerine bulunmuş bir diyettir ve başta epilepsi hastalığı olmak üzere, bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. En çok kullanılan bir diğer hastalık türü ise tip-2 diyabettir. Bilindiği üzere kan şekerinin düşük seviyelerde olması, yüksek insülin seviyelerini engeller. Ketojenik diyette vücuda az miktarda karbonhidrat alımı gerçekleştirildiği için, kan şekeri seviyesi oldukça düşer ve hastalığın tedavisi kolaylaşır. Ketojenik diyetin en popüler olduğu konu ise yağ yakımıdır. Diyetisyenler tarafından uzun süreli kullanım önerilmeyebilir, ancak Ketojenik Diyet, yağ yakma hedefleri olan kişiler için etkili sonuçlar elde etmek için kullanılabilir. Bu diyet, vücudun enerji kaynağı olarak yağı kullanmasını sağlayarak enerji sistemini değiştirir.

Ketojenik Diyetin Zararları Olabilir mi ?

Diyet yöntemlerini direkt olarak kötülemeye çalışmak doğru olmayabilir fakat, olası durumları belirtmek herkesin görevidir. Aşağıda belirtilen maddeler başınıza gelip gelmeyeceği kesin olmamakla birlikte, temkinli olmakta yarar var.

  • Vücudun sıvı-elektrolit dengesini bozabilir. Ketonların yan etkisi olarak, aşırı idrar çıkışına ve sıvı-elektrolit kaybına neden olabilir.
  • Kabızlık sorunlarına sebep olabilir. Karbonhidrat kaynaklarından yoksun bir diyet lif alımını azaltabilir.
  • Ürik asit atılımı böbreklerde azalabilir. Yeterli sıvı alımının olmaması bu durumun çeşitli tıbbi sorunlara yol açmasına neden olabilir.

Sonuç olarak; bu yazımızda ketojenik diyetin anlamını, uygulama yöntemlerini, faydalarını ve zararlarını öğrendik. Diyeti uygulamak artık sizin elinizde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu